فهرست مطالب

یافته های نوین در علوم زیستی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید رضا فرمهینی فراهانی، علی احدیت*، امید جوهرچی، علیرضا صبوری، ثمین صدیق صفحات 1-16

    مطالعه فون سوسک های ایران همواره از اهمیت بالایی برخوردار است و با توجه به اقلیم های گوناگون موجود در ایران تنوع گونه ای بالایی را می توان مشاهده نمود. از این رو شناسایی مناطق بکر از جمله منطقه طالقان دارای اهمیت است. در این مطالعه سوسک های مناطق مختلف طالقان که در ارتباط با کنه ها بودند، مورد بررسی قرار گرفت و تعداد 9 خانواده شامل Buprestidae، Carabidae، Cerambycidae، Cicindellidae، Lucanidae، Malachidae،  Meloidae، Scarabaeidae، Tenebrionidae و 13 جنس و 14 گونه شناسایی شدند. همچنین کنه هایی از گروه های Mesostigmata، Heterostigmata، Trombidiformes و Sarcoptiformes شناسایی گردیدند. گونه های کنه های زیر برای اولین بار از روی میزبان های مسافری زیر گزارش می شوند: گونه Alliphis kargi از روی سوسک های Scarabaeus pius و S. typhon از خانواده Scarabaeidae، گونه Antennoseius sp. از روی سوسک Pterostichus sp. از خانواده Carabidae، گونه هایی از گروه پارازیت نگونا از روی سوسک های Julodis andreae از خانواده Buprestidae و Mylabris syrica از خانواده Meloidae، گونه هایی از زیرراسته Prostigmata از روی سوسک های Aegosoma sabricorne و Cerambyx dux از خانواده Cerambycidae، گونه Hypoaspis maryamae از روی سوسک های Oryctes sp. و Pentodon idiota از خانواده Scarabaeidae  و گونه Hypoaspis phyllognathi از روی سوسک Dorcus parallelipipedus از خانواده Lucanidae.

    کلیدواژگان: استان البرز، استان قزوین، سخت بالپوشان، فورتیک، کنه
  • حسین جوان بخت، نسترن حیدری*، ایمان علی نژادی صفحات 17-28

    با وجود مطالعات رو به رشد در توصیف الگوهای دوشکلی جنسی در ویژگی های مورفولوژیک خارجی و همچنین در نسبت انگشتان در چهارپایان، دانش ما در مورد برخی از مسایل اساسی و همچنین برخی از گروه های جانوری هنوز کم است. وضعیت این روند و نسبت ها در گروه های مختلف جانوری از جمله در انسان، دیگر پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان بررسی شده است. در این مطالعه، دوشکلی جنسی از لحاظ ویژگی های مورفولوژیک خارجی و همچنین نسبت بین طول انگشتانII  تا IV (2D:3D, 2D:4D, 3D:4D) اندام جلویی و عقبی، در 30 نمونه از وزغ های گونه Bufo eichwaldi (15 نمونه نر و 15 نمونه ماده) در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد ماده ها دارای میانگین طول بدن (SVL) بیشتری نسبت به نرها بودند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (50/90 میلیمتر در نرها در مقابل 93/114 میلیمتر در ماده ها و 00/0P=). از لحاظ دیگر صفات مورفولوژیک نیز نتایج آنالیز T-test (تست T برای نمونه های مستقل) نشان داد که صفات قطر بین دو چشم (IOD)، قطر منفذ گوش (TD)، طول بازو (LHU)، طول پیش بازو (FOL) و طول پا (FL) دارای اختلافات معنی داری (P ≤ 0.05) بین افراد نر و ماده هستند. همچنین نسبت اندازه طول انگشتان دست و پا در سمت چپ بدن برای گونه مورد مطالعه از لحاظ 2D:3D, 2D:4D, 3D:4D مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دو صفت شامل طول انگشت چهارم پا (D4) و طول انگشت اول دست (F1) اختلاف معنی داری بین افراد نر و ماده وجود دارد. همچنین از لحاظ 2D:4D بین افراد نر (4628/0) و ماده (4853/0) اختلاف معنی دار (041/0=P) در انگشتان دوم و چهارم اندام های عقبی و از لحاظ 3D:4D بین افراد نر (6323/0) و ماده (6787/0) اختلاف معنی دار (040/0=P) در انگشتان سوم و چهارم اندام های عقبی وجود داشت. در این مطالعه همچنین برخی ویژگی های زیستگاه، اکولوژی، تهدیدات و اقدامات حفاظتی مرتبط با گونه وزغ تالشی مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اکولوژی، تالاب سوستان، چهارپایان، دوزیستان، مورفولوژی
  • الهام ابراهیمی*، فراهم احمدزاده صفحات 29-39

    در حال حاضر تغییر اقلیم به عنوان تهدیدی جدی برای بسیاری از گونه ها و در نتیجه یکی از مهم ترین عوامل از بین رفتن تنوع زیستی در جهان تلقی می شود و درک چگونگی پاسخ گونه ها به تغییرات اقلیمی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در میان گروه های جانوری، دوزیستان به دلیل عدم توانایی در جابجایی مسافت های زیاد، از حساس ترین گروه های مهره داران در برابر تغییرات اقلیمی شناخته شده اند و گونه های زیستگاه های کوهستانی بیشتر از سایر گونه ها با فشارهای تغییر اقلیم مواجه هستند. از این رو در این مطالعه به بررسی پتانسیل پراکنش فعلی پنج گونه از دوزیستان ساکن رشته کوه های زاگرس و واکنش آن ها نسبت به تغییرات اقلیم در سال 2070 پرداخته شد. برای این منظور از یک رویکرد گروهی برای مدل سازی پراکنش گونه ای با هدف برآورد میزان خطرات از دست دادن پتانسیل های زیستگاهی مطلوب در صورت بروز تغییر اقلیم استفاده شد. همچنین برای برآورد مساحت زیستگاه های مطلوب در شرایط تغییر اقلیم، محاسبات مربوط به تغییرات مساحت زیستگاه ها برای هر یک از گونه ها انجام شد. پیش بینی ها نشان داد دو گونه نیوت آذربایجانی (Neurergus crocatus) و نیوت خال زرد (Neurergus derjugini) به ترتیب نسبت به تغییر اقلیم بیشترین واکنش منفی را نشان داده و انقباض محدوده پراکنش آن ها قابل وقوع است. رفتار جابجایی زیستگاه در برابر تغییرات جدید برای دو گونه وزغ بی گوش لرستانی (Bufotes luristanicus) و سمندر آتشین (Salamandra infraimmaculata semenovi) قابل پیش بینی است. با توجه به سرعت تغییرات اقلیمی در محدوده رشته کوه زاگرس مطالعه حاضر گامی در جهت شناسایی پویایی تغییرات زیستگاهی دوزیستان در این منطقه کوهستانی و مقابله با این چالش است.

    کلیدواژگان: تغییرات زیستگاه، تنوع زیستی، رویکرد گروهی، زیستگاه های کوهستانی، مدل های پراکنش گونه
  • هبه زیدان، سید مسعود حسینی، علی محمدی* صفحات 40-49

    هدف از این پژوهش افزایش ماندگاری ماست و همچنین بهبود قوام و کاهش آب اندازی با افزودن اسانس ترخون به ماست سنتی بود. در این بررسی ابتدا ماست به روش صنعتی تولید شده و سپس تلقیح اسانس در غلظت های مختلف (10،25،30 پی پی ام) به ماست انجام شده است. نمونه ها طی 3 هفته نگهداری در دو دما (دمای یخچال و دمای اتاق) از نظر ظرفیت نگهداری آب و ارزیابی میکروبی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف ترخون، دما و مدت زمان نگهداری اثر معنی داری 05/0>p بر ظرفیت نگهداری آب و همچنین شمارش باکتری های آغازگر، کپک و مخمر دارد. اسانس ترخون موجب کاهش باکتری ها، کپک و مخمرهای عامل فساد ماست شد. نتیجه گیری نهایی نشان داد که استفاده از ترخون در نگهداری آب نمونه های ماست موثر نبود، اما در تعداد باکتری های آغازگر و مخمر موثر بود. نمونه های ماست با غلظت بالای ترخون، بیشترین امتیاز را از نظر قوام و طعم ترشی به خود اختصاص دادند. در حالی که نمونه های با غلظت پایین ترخون، از نظر طعم ماست بیشترین امتیاز حسی را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: ترخون، خواص حسی، ضدمیکروب، طعم ماست، ماندگاری
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر، هاشم نوفرستی صفحات 50-60

    ماهی گامبوزیا (Gambusi holbrooki Girard, 1859) به عنوان یکی از گونه های غیربومی و مهاجم در آب های داخلی ایران به شمار می رود. این گونه در اکثر حوضه های داخلی ایران و پیکره های آبی حضور دارد و حتی در آب های شور نیز یافت شده است. سازگاری گسترده این ماهی با شرایط اکولوژیکی مختلف باعث شده است که بسیاری از ویژگی های زیستی آن مانند ریخت شناسی نیز تحت تاثیر محیط تغییر یابد. مطالعه حاضر به منظور بررسی دوشکلی جنسی ماهی گامبوزیا در رودخانه گاماسیاب انجام گرفت. از این رو، 59 قطعه ماهی گامبوزیا در شهریور 1396 از رودخانه گاماسیاب نمونه برداری شد. نمونه های ماهی پس از تعیین جنسیت، با استفاده از دستگاه کولیس زیست سنجی شده و صفات شمارشی نیز ثبت گردید. در مجموع، 37 صفت ریختی (شامل 8 صفت شمارشی و 29 صفت ریخت سنجی) مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج داده های ریختی، از آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) و تابع متمایزکننده (DFA) به منظور مقایسه صفات ریختی استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین نمونه های به دست آمده، 30 قطعه ماهی نر و 29 قطعه ماهی ماده بودند. بر اساس نتایج، همه صفات ریخت سنجی مورد بررسی به غیر از طول ساقه دمی، طول قاعده باله پشتی و فاصله انتهای باله مخرجی تا انتهای بدن، اختلاف معنی داری در بین جنس های نر و ماده نشان دادند (05/0>p). نتایج آنالیز DFA و PCA نشان داد که جنس های نر و ماده از نظر صفات ریخت سنجی کاملا از یکدیگر متمایز شدند. این یافته ها بیانگر دوشکلی جنسی در ماهی گامبوزیا در رودخانه گاماسیاب است. دوشکلی جنسی مشاهده شده در این گونه احتمالا به دلیل انتخاب جنسی و افزایش موفقیت گونه در تولیدمثل صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: انتخاب جنسی، تابع متمایزکننده، تجزیه به مولفه های اصلی، صفات شمارشی، صفات ریخت سنجی
  • محسن علیزاده، نظام آرمند*، مریم رحیمی، شکوفه حاجی هاشمی صفحات 61-69

    عصاره جلبک های دریایی به سبب دارا بودن مواد مغذی فراوان، ظرفیت نگه داری آب بالا، تنظیم کننده های رشد گیاهی و وجود ریزجانداران مفید می تواند خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک را بهبود و تاثیر مطلوب بر رشد و نمو گیاهان داشته باشد. به این منظور آزمایشی با هدف بررسی تاثیر عصاره جلبک قهوه ای آسکوفیلوم نودوسوم (Ascophyllum nodosum) بر شاخص های مورفوفیزیولوژیکی گیاه لوبیا تحت تنش کمبود آب به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجراء درآمد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح محلول پاشی عصاره جلبک دریایی (0، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد حجمی) و 3 سطح تنش کم آبی شامل بدون تنش، تنش ملایم و تنش شدید (به ترتیب آبیاری در سطح 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد که اثرات متقابل تنش و عصاره جلبکی بر صفات مورد بررسی معنی دار نبود اما عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم به تنهایی موجب افزایش معنی دار سطح و تعداد برگ، طول برگ، سطح و طول ریشه، وزن خشک ریشه، محتوای کلروفیل a، b و محتوای کلروفیل کل شد. کاربرد عصاره جلبکی در سطوح 2/0 و 4/0 درصد باعث افزایش معنی دار پارامترهای اندازه گیری شده در مقایسه با شاهد شد. در بررسی اثرات تنش کم آبی مشاهده شد که با افزایش شدت تنش از 75 درصد ظرفیت زراعی به 25 درصد ظرفیت زراعی تمامی صفات مورد بررسی کاهش معنی داری داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که محلول پاشی عصاره جلبک دریایی موجب افزایش معنی دار برخی خصوصیات ریخت شناختی و رنگدانه های فتوسنتزی شد, درحالیکه تنش کم آبی سبب کاهش معنی دار شاخص های مورد بررسی شد.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، رنگدانه های فتوسنتزی، صفات رشدی، لوبیا
  • طاهره سادات میراحمدی، فرهاد ولی زادگان*، مریم رحیمی صفحات 70-80

    هیپوکامپ، ساختاری کلیدی در پردازش اضطراب و ذخیره حافظه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی برهمکنش میان سیستم های گابایرژیک ناحیهCA1 هیپوکامپ و سیستم مورفینرژیک در تعدیل این رفتارها است. در این مطالعه موش های نر نژاد ویستار با استفاده از جراحی استریوتاکسیک در ناحیه CA1کانول گذاری شدند. پس از طی دوره ریکاوری مورفین (آگونیست گیرنده های اوپیوییدی مو) به صورت درون صفاقی، موسیمول و بیکوکولین (آگونیست و آنتاگونیست گیرنده هایGABAA) به درون CA1 تزریق گردید. پارامترهای مدت زمان حضور (%OAT) و تعداد ورود به بازوی باز (%OAE) در دستگاه EPM محاسبه شدند. آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد تزریق درون صفاقی مورفین (%OAT) و (%OAE) را افزایش می دهد که حاکی از اثرات اضطراب زدای مورفین است. طبق نتایج آزمون t زوجی تشکیل حافظه بهبود یافت. تزریق پیش از آزمون دوز های مختلف موسیمول و بیکوکولین به ترتیب رفتارهای شبه اضطراب زدا و اضطراب زایی را القا نمود در حالیکه اثرات آنها روی حافظه بهبودبخش بود. تزریق سیستمیک دوز موثر مورفین به همراه دوزهای سه گانه موسیمول اثرات هم افزایی را در تشکیل حافظه و کاهش اضطراب القا نمود. تزریق این دوز از مورفین به همراه دوزهای سه گانه بیکوکولین، سبب تغییر اثرات منفی بیکوکولین روی اضطراب گردید ضمن اینکه تشکیل حافظه در این گروه ها افزایش یافت. این یافته ها نشان می دهند که سیستم های گابایرژیک و اپیوییدرژیک تاثیرات مشابهی برحافظه و اضطراب در ناحیه CA1 دارند.

    کلیدواژگان: بیکوکولین، جراحی استرئوتاکسیک، سیستم اوپیوئیدرژیک، ماز صلیبی، موسیمول
|
  • Vahid Reza Farmahiny Farahani, Ali Ahadiyat*, Omid Joharchi, Alireza Saboori, Samin Seddigh Pages 1-16

    The faunistic investigation of beetles has been of a great importance in Iran due to the impresive diversity of species, which is highly promoted by the climatic variation of the Country. Therefore, detection of the ingenious regions, such as Taleqan, is important. In this study, mite-related beetles which were sampled from different areas of Taleqan were investigated and 14 species belonging to 13 genera and 9 families, including Buprestidae, Carabidae, Cerambycidae, Cicindellidae, Lucanidae, Malachidae, Meloidae, Scarabaeidae and Tenebrionidae, were identified. In addition, mite specimens were found to be from different groups, including Mesostigmata, Heterostigmata, Trombidiformes and Sarcoptiformes. New records of mites and their corresponding hosts in Iran were as follows: Alliphis kargi on Scarabaeus pius and S. typhon (Scarabaeidae), Antennoseius sp. on Pterostichus sp. (Carabidae), Parasitengona species on Julodis andreae (Buprestidae) and Mylabris syrica (Meloidae), Prostigmata species on Aegosoma sabricorne and Cerambyx dux (Cerambycidae), Hypoaspis maryame on Pentodon idiota and Oryctes sp. (Scarabaeidae), and H. phyllognathi on Dorcus parallelipipedus (Lucanidae).

    Keywords: Alborz province, Coleoptera, mites, phoretic, Qazvin province
  • Hossein Javanbakht, Nastaran Heidari*, Iman Alinezhadi Pages 17-28

    The status of sexual dimorphism patterns in human and various animal groups including some mammals, birds, reptiles and amphibians have been studied, however, despite the fact that a growing number of studies were aimed to describe sexual dimorphism patterns in external morphological features such as the proportion of toes in animals, our knowledge of some basic issues, specially in some animal groups, is still limited. In this study, sexual dimorphism in terms of external morphological features as well as the ratio between finger lengths II to IV (2D: 3D, 2D: 4D, 3D: 4D) of the front and rear limbs in 30 specimens of Bufo eichwaldi toads (15 male and 15 female specimens) were in northern Iran. The results showed that females had higher mean body length (SVL) than males and this difference was statistically significant (90.50 mm in males vs. 114.93 mm in females and P = 0.00). In terms of other morphological traits, the results of T-test analysis (T test for independent samples) showed that the traits of diameter between two eyes (IOD), tympanum diameter (TD), length of the humerus (LHU), forearm length (FOL) and foot length (FL) had significant differences (P ≤ 0.05) between males and females. Also, the ratio of the size of the length of the fingers and toes on the left side of the body was examined in the species studied in terms of 2D:3D, 2D:4D, 3D:4D. The results showed that males and females were significantly different in two traits including 4th toe length (D4) and 1st finger length (F1). In addition, in terms of 2D:4D between males (0.4628) and females (0.4853) significant difference (P = 0.041) in the second and fourth toes of the hind limbs and in terms of 3D:4D between males (0.6233) and females (0.6787), there was a significant difference (P= 0.040) in the third and fourth fingers of the hind limbs. In this study, some habitat characteristics, ecology, threats and conservation measures related to Talysh toad species were also investigated.

    Keywords: amphibian, ecology, morphology, Sustan wetland, tetrapod
  • Elham Ebrahimi*, Faraham Ahmadzadeh Pages 29-39

    Climate change is currently considered a serious threat for many species and recognized as one of the most important factors in the global biodiversity loss. Among animal groups, amphibians are known to be among the most sensitive groups of vertebrates to climate change due to their inability to travel long distances, and mountain habitat species are more exposed to climate change pressures than other species. Therefore, in this study, the current distribution potential of five species of amphibians living in the Zagros Mountains was assesed and their response to climate change in 2070 was predicted. To do so, a group approach for modeling the distribution of species (SDMs) was utilized to estimate the risks of losing the desired habitat potential in the event of climate change. Also, to estimate the desired habitat area in the context of climate change, calculations related to habitat area changes for each species were performed. Predictions showed that two out of five species studied, i.e., Azarbaijan Mountain Newt (Neurergus crocatus) and Yellow Spotted Newt (Neurergus derjugini) negatively reaction to climate change and their distribution range was predicted to be decreased and contracted. Habitat displacement behavior in the face of new changes is predictable for two species, i.e., Lorestan Toad (Bufotes luristanicus) and Fire Salamander (Salamandra infraimmaculata semenovi). Considering the speed of climate change in the Zagros Mountains, the present study is a step towards identifying the dynamics of habitat changes affecting amphibians of Zasgros region to cope with the impacts of climate change.

    Keywords: biodiversity, ensemble approach, habitat changes, mountain habitats, species distribution models
  • Hiba Zedan, Seyed Masoud Hosseini, Ali Mohammadi* Pages 40-49

    The aim of this study was to increase the shelf life of traditional yogurt, to improve its consistency and to prevent whey syneresis by adding tarragon essential oil. Yogurt was produced by industrial procedures and then the essential oil was inoculated into yogurt in different concentrations (10, 25, 30 ppm). Samples were examined for water storage capacity and microbial evaluation during 3 weeks of storage at two temperatures (refrigerator temperature and room temperature). The results showed that different concentrations of tarragon, temperature and storage time had a significant effect (p <0.05) on water holding capacity as well as the number of starter bacteria, molds, and yeasts. Tarragon essential oil reduced the number of bacteria, molds, and yeasts that spoil yogurt. The final results showed that the use of tarragon was not effective in water retention of yogurt samples, but it affected the number of initiator bacteria and yeast. Yogurt samples with high concentration of tarragon had the highest score in terms of consistency and sour taste. While samples with low concentration of tarragon, in terms of yogurt taste, had the highest sensory score.

    Keywords: antimicrobial, durability, sensory properties, tarragon, yogurt taste
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi*, Hadi Poorbagher, Hashem Nowferesti Pages 50-60

    Gambusia holbrooki Girard, 1859 is considered as one of the non-native and invasive species in the inland waters of Iran. This species occurs in most inland basins and aquatic bodies of Iran and has even been found in brackish waters. Extensive adaptations of this species to its different habitats caused numerous changes in its biological characteristics and morphological traits. The present study was performed to investigate the sexual dimorphism of G. holbrooki in the Gamasiab River, Kermanshah Province, Iran. 59 fish specimens were collected from the river in September 2017. After taxonomic confirmation and sex determination, 29 morphological traits were measured in fish samples using a caliper and their meristic traits were recorded. In total, 37 characters (including 8 meristic traits and 29 morphometric traits) were examined. After obtaining morphological data, Principal Component Analysis (PCA) and Discriminant Function Analysis (DFA) were utilized to compare morphological traits between male and female individuals. The results showed that the 59 specimens were comprised of 30 malea and 29 femalea. On the basis of the results, all morphological traits, except the caudal peduncle length, dorsal fin base length and a post-anal length, showed significant sexual dimorphism (p <0.05). The results of DFA and PCA analysis showed that males and females were completely different from each other in terms of morphometric traits. These findings indicate that there is a sexual dimorphism in G. holbrooki of the Gamasiab River. The sexual dimorphism observed in this fish species is due to the sexual selection and increase of reproductive success.

    Keywords: sex selection, discriminant function, Principal Component Analysis, meristic traits, morphometric traits
  • Mohsen Alizadeh, Nezam Armand*, Maryam Rahimi, Shokoufeh Haji Hashemi Pages 61-69

    Seaweed extract can improve the physicochemical properties of the soil and has a favorable effect on the plant growth and development due to having high nutrient content, high water holding capacity, plant growth regulators and beneficial microorganisms. The aim of this experiment was to investigate the effect of Ascophyllum nodosum extract, a brown alga, on the morphophysiological characteristics of bean plant (Phaseolus vulgaris) under water stress. The experiment was performed in a Completely Randomized Factorial Design with three replications. Experimental treatments included 4 concentrations of foliar application of seaweed extract (0, 0.2, 0.4 and 0.6%) and 3 levels of water stress including no stress, mild stress and severe stress (irrigation at 75, 50 and 25% of field capacity, respectively). The results showed that the interaction effects of stress and algal extract on the evaluated traits were not significant. However, the seaweed extract significantly increased the leaf area, number of the leaves, leaf length, surface and length of the roots, root dry weight, the content of chlorophyll a and b and the total chlorophyll content. Application of algal extract at levels of 0.2 and 0.4% caused a significant increase in the evaluated parameters as compared with the control plants. The evaluation of water scarcity stress effects showed a significant reduction in the all studied characteristics in accordance with increasing water stress level from 75% to 25% of field capacity. The results of this study showed that foliar application of seaweed extract significantly increased some morphological and photosynthetic properties, while water stress significantly reduced the investigated parameters.

    Keywords: bean, growth traits, photosynthetic pigments, water stress
  • Tahereh Sadat Mirahmadi, Farhad Valizadegan*, Maryam Rahimi Pages 70-80

    Hippocampus is a key structure in anxiety processing and memory storage. The purpose of this study was to investigate the interaction between GABAergic systems in CA1 area of hippocampus with morphinergic system in modulating of these behaviors. In this study, male wistar rats were cannulated with stereotaxic surgery in CA1 site. After a recovery period, morphine (µ opioid receptor agonist) was injected intraperitoneal, muscimol and bicuculline (GABAA receptor agonist and antagonist) were injected into the CA1. Parameters such as percentage of Open arms time (%OAT) and entries (%OAE) were calculated by means of an EPM apparatus. One-way ANOVA analysis showed that intraperitoneal administration of morphine increased %OAT and %OAE, indicating the anxiolytic effect of morphine. Based on paired sample T-test, the rate of memory formation improved. Pre-test intra-CA1 infusion of muscimol and bicuculline induced anxiolytic-like and anxiogenic-like behaviors, respectively; meanwhile, both drugs improved memory. Systemic injections of an effective dose of morphine combined with triple doses of muscimol showed a synergistic effect on memory formation and anxiety reduction. Simultaneous injection of morphine and bicuculline altered the negative effects of the latter on anxiety and increased the memory formation. This finding showed that GABAergic and opioidergic systems have similar effects on memory and anxiety in CA1 area.

    Keywords: bicuculline, EPM, muscimol, opioidergic systems, stereotaxic surgery